Investeer in talent en versla de arbeidmarkt!

Investeer jij als werkgever in talent? Talent dat met de juiste training en coaching de potentie heeft om jouw ideale medewerker te worden? Of blijf je eigenwijs zoeken naar ‘perfecte’ kandidaten die jouw bedrijf selecteren uit alle mogelijke werkgevers waaruit ze kunnen kiezen? Laat me je een tip geven: Selecteer op karakter en train op skills. Investeer in talent en versla de arbeidsmarkt!

Stop met het massaal vissen in dezelfde kandidatenvijver en investeer in talent! - Wendy's Wondere Wereld - RecruitWent

In deze blog lees je wat investeren in afstudeerders, starters en zijinstromers je bedrijf oplevert én geef ik een aantal mooie praktijkvoorbeelden vanuit IT-dienstverlener Caesar Groep.

Stel je voor: Je hebt geschiedenis gestudeerd, bent communicatief en slim. En je kunt geen leuke baan vinden binnen jouw kennisgebied. Of je werkt in een fabriek waar je elke dag met veel precisie machines afstelt. Maar zodra je werkdag erop zit bouw je WordPress-websites voor familie en vrienden omdat je dat veel leuker vindt. Of je hebt jarenlang succesvol gewerkt als developer in een technologie die verouderd begint te raken. Je wilt je graag omscholen naar een nieuwe technologie die onwijs veel potentie heeft.

Investeer in talent

Investeer jij als werkgever in dit soort talent? Talent dat met de juiste training en coaching de potentie heeft om jouw ideale medewerker te worden?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van medewerkers van de Caesar Groep. Mensen met de juiste mindset en ambitie die de -soms onwaarschijnlijke- overstap naar IT wilden maken. Stuk voor stuk zijn ze nu succesvolle developers en consultants. Omdat ze in zichzelf geïnvesteerd hebben, en een werkgever hebben die in hen gelooft.

Think outside the box - Wendy's Wondere Wereld - RecruitWent

The struggle op de (IT) arbeidsmarkt is real

In veel sectoren is een schreeuwend tekort aan personeel. Als IT-recruiter herken ik de krapte op de huidige arbeidsmarkt ook: ervaren developers zijn schaars. En áls ze openstaan voor een carrièrestap dan gaat die stap steeds vaker richting freelancen.

Het online delen van een vacature en uit de daarop binnenstromende sollicitaties de beste kandidaten selecteren. Die luxe is slechts voor een kleine groep werkgevers weggelegd. Wil jij dat zeldzame schaap met 5 poten recruiten? Let’s face it: daarvoor moet je als werkgever van goeden huize komen. Ondertussen komt bij veel organisaties meer budget beschikbaar voor IT-investeringen. De vraag naar IT’ers neemt daardoor juist toe.

Meer budget voor IT, maar niet voor IT’ers

Je kunt bij de pakken neer zitten omdat jij niet dat geweldige employer brand hebt. Omdat kandidaten niet in de rij staan om bij je te mogen werken. Je kunt je salarisranges verhogen en kandidaten wegkopen bij je concurrenten. Weet wel: als geld de grootste drijfveer is van een kandidaat, dan leg je het vroeg of laat af tegen een werkgever die nóg meer biedt. Je kunt tegen beter weten in blijven vissen in die vijver met schaars talent. Samen met honderden andere recruiters en werkgevers.

Óf je investeert in het vullen van de vijver.

Wat?

Stop met het massaal vissen in dezelfde kandidatenvijver en investeer in talent!

Vergeet even die ideale kandidaat die we allemaal zoeken. Die de juiste technische skills heeft, buitengewoon communicatief is en een goede cultural match met je team. Er zijn namelijk heel veel talenten die aan een aantal van je functie-eisen voldoen en die bovendien staan te trappelen om jouw IT-vacatures te vervullen!

Studenten die op het punt staan om hun HBO-diploma richting software development te behalen bijvoorbeeld. Young professionals met een aantal jaar werkervaring die niet direct aansluit op een rol in de IT, maar die van jongs af aan al hun vrije uurtjes doorbrengen met het bouwen van hun eigen websites en games. En die oude rot in het IT-vak die in zijn huidige baan wordt beziggehouden met legacy-technologie en die dolgraag wil bijscholen.

Stop met het massaal vissen in dezelfde kandidatenvijver en investeer in talent! - Wendy's Wondere Wereld - RecruitWent

Focus op persoonlijkheid in plaats van vaardigheden

Ze hebben nog niet de technische skills die jij zoekt, maar is dat dan het belangrijkste? Ze hebben namelijk wel de persoonlijkheid, drive en het leervermogen om een geweldige web developer, cloud engineer of data scientist te worden!

Vaardigheden kun je leren, persoonlijkheid niet. Focus daarom eens niet op wat een kandidaat nu kan, maar op diens karaktereigenschappen, mindset en potentie. Op die manier kun je slimme en gedreven talenten aan je binden die ook nog eens bovengemiddeld loyaal zijn naar jou omdat jij de werkgever bent die ze de kans biedt om hun dromen waar te maken.

Gelukkig zijn er werkgevers die deze investering al doen; door het aanbieden van stageplaatsen, traineeships en omscholingstrajecten. En er zijn nog meer bedrijven die daar de vruchten van plukken. Maar het kan beter! Ik vind dat wij als IT-werkgevers een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om het ecosysteem van IT-professionals te laten groeien. Uiteindelijk zullen we daar allemaal baat bij hebben.

Stop met het massaal vissen in dezelfde kandidatenvijver en investeer in talent! - Wendy's Wondere Wereld - RecruitWent

Kan jouw organisatie de juiste opleiding en begeleiding bieden?

Natuurlijk kan het ene bedrijf deze investering gemakkelijker doen dat het andere. Er is tijd, geld, mankracht en een goed plan voor nodig. En een verandering van mindset, want iedereen moet achter deze investering staan en bereid zijn om een bijdrage te leveren aan het ontwikkeltraject van deze talenten.

Goede begeleiding is ongelooflijk belangrijk, want met alleen (online) studeren kom je er niet als je vanuit een ander vakgebied de overstap naar IT maakt. Je hebt collega’s nodig die je leren hoe je die theorie toepast in de praktijk, en liefst ook een buddy die het (informele) reilen en zeilen van het bedrijf goed kent.

Soms is er zelfs een verandering van mindset buiten je bedrijf nodig. Bijvoorbeeld als IT’ers binnen jouw organisatie werkzaam zijn bij of voor klanten en deze klanten ook stug dat ene schaap met 5 poten blijven eisen voor hun project. In dat geval moet je draagvlak en bewustzijn creëren bij je klanten, zodat starters en omscholers voldoende praktijkervaring kunnen opdoen. Dat is niet altijd makkelijk, maar als zij niet hun steentje bijdragen dan zullen ze uiteindelijk de pijn van het tekort aan geschoolde IT’ers ook gaan voelen.

Lukt het niet alleen? Partner dan met concullega’s of hogescholen

Heb je niet de capaciteit om een traineeship aan te bieden? Probeer dan te partneren met concullega’s of klanten. Maak een plan waarin jullie allemaal een bijdrage leveren én waar jullie allemaal de vruchten van plukken. Ook hogescholen en universiteiten denken graag met je mee, zij willen hun studenten ten slotte graag de beste stageplaatsen en afstudeeropdrachten kunnen bieden.

Practice what you preach

Het investeren in talent dat buiten de gebaande kan dé oplossing zijn om je groeidoelstellingen te halen in een krappe arbeidsmarkt. Binnen de Caesar Groep zorgen (afstudeer)stageplaatsen, traineeships en omscholingstrajecten op dit moment al voor een aanzienlijk deel van de instroom van nieuwe medewerkers en in 2019 gaan we hier nog meer in investeren.

Voorjaar 2019 liepen er dan ook zo’n 20 studenten, young professionals en omscholers bij Caesar op de werkvloer. Zij werkten ze samen met hun ervaren collega’s aan projecten van grote klanten als de Hogeschool Utrecht, Mediamarkt en AkzoNobel.

Stop met het massaal vissen in dezelfde kandidatenvijver en investeer in talent! - Wendy's Wondere Wereld - RecruitWent

Even wat cijfers:

  • Begin 2019 liep binnen de Caesar Groep een recordaantal van 10 studenten stage op het gebied van o.a. web en back-end development en marketing- en communicatie.
  • Sinds september 2018 hebben we twee studenten die hun duale HBO-studie tot Cloud Engineer aan de Hogeschool Utrecht combineren met een startersbaan bij Caesar.
  • 4 HBO’ers die in 2018 bij de Caesar Groep afstudeerden werken inmiddels fulltime op grote cloud development projecten.
  • En dan hebben we nog de afgestudeerde WO’ers en HBO’ers die een traineeship op maat krijgen over Data Analytics en Web Development.
  • En als we nog wat verder terugkijken: een aantal van onze afstudeerders heeft inmiddels een 10-jarig jubileum bij de Caesar Groep gevierd!

Ik deel mijn ervaringen over campus recruitment, traineeships en omscholingstrajecten graag met je. Neem gerust contact met mij op!

Hoe geef jij talent de kans om zijn of haar dromen waar te maken binnen jouw organisatie?

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.