Wanneer je verlangen sterker is dan je angst

Sinds een aantal maanden heb ik de zekerheid van een vast dienstverband en goed salaris verruild voor een leven als freelancer. Een spannende keuze die ik durfde te maken omdat het freelancen me helpt om mijn droom waar te maken: Een aantal maanden reizen en werken in Nieuw-Zeeland. Ik leerde dat de mooiste dingen gebeuren wanneer je verlangen sterker is dan je angst.  

Freelancen: interessant, maar niet voor mij

Freelancen, ondernemerschap, een eigen bedrijf beginnen; hoe je het ook wilt noemen, ik heb vaak gezegd: “Dat zou wil weleens willen ervaren.” Waarna altijd direct volgde: “Maar ik denk niet dat ik het ooit durf.”

Want hoe eng is het om je zekerheid van een vast contract en gegarandeerd inkomen op te geven voor iets waarvan je niet weet wat het je gaat brengen? Bovendien deed ik jarenlang werk wat niet mijn droombaan was en om voor jezelf te beginnen in een vakgebied dat je niet eens echt leuk vindt leek me al helemaal een slecht idee.

Toen ik een aantal jaar geleden aan de slag ging als corporate recruiter kwam wat ik leuk vind én waar ik goed in ben samen in één baan. Vanaf dat moment speelde ik vaker met het idee van freelancen, maar ik had al veel vrijheid en goede arbeidsvoorwaarden in loondienst. En freelancen als doel op zich trok me totaal niet, wat was dan het nut?

Wendy's Wondere Wereld - wijn drinken en oesters eten op Waiheke Island
Onetangi beach- Waiheke island

De reis die alles veranderde

Toen kwam Nieuw-Zeeland. Het land waar ik al lang naartoe wilde, maar wat ik steeds voor me uitschoof met redenen als: te duur, te ver en niemand om met me mee te gaan. Ik weet niet wat er halverwege 2018 veranderde, maar ineens woog geen van die argumenten meer op tegen het verlangen om mijn droomreis te maken.

Begin oktober 2018 was het zover: ik vloog eerst met vriendinnen naar Singapore voor een onvergetelijke citytrip en pakte daarna in mijn eentje het vliegtuig naar Auckland voor 3,5 week in Nieuw-Zeeland. Het alleen reizen in Nieuw-Zeeland heeft me meer gebracht dan ik ooit had durven dromen. Ik genoot van het adembenemend mooie land, de lieve mensen die ik ontmoette en van de stilte als ik alleen was.

Wendy's Wondere Wereld - 5 redenen waarom alleen reizen op je bucketlist moet staan
Zo zag ik eruit op elke foto die in Nieuw-Zeeland van me gemaakt werd: Met een gelukzalige grijns op mijn gezicht.

Al op dag 2 of 3 van mijn reis wist ik: 3,5 week is veel te kort om dit geweldige land te ontdekken. Ik besloot toen al om terug te komen, en dat besluit gaf rust. Ik hoefde niet ‘alles’ in die 3,5 week te proppen. In plaats van als een gek het land door te jakkeren om zo veel mogelijk te zien, koos ik een aantal highlights om ten volste van te genieten.

Toen ik aan het einde van de reis op het vliegveld van Christchurch huilend afscheid nam van mijn lieve familie waar ik de laatste dagen had gelogeerd, wist ik het zeker: ik zou terugkomen naar Nieuw-Zeeland, en dat zou geen jaren gaan duren.

Ineens weet je het: je wordt freelancer

Eenmaal terug in Nederland begon ik direct te broeden op manieren om voor een wat langere periode naar Nieuw-Zeeland te kunnen gaan, meer van het lokale leven daar te ervaren en er niet eerst eindeloos voor te hoeven sparen. Het antwoord: als freelance recruiter op afstand werken voor Nederlandse opdrachtgevers.

Ik ken veel freelance recruiters, waarvan de overgrote meerderheid op het kantoor van zijn/haar opdrachtgever werkt. Er is echter een groeiende club freelancers -en dus ook recruiters- die deels of volledig locatieonafhankelijk werkt. Digital nomads die fulltime of parttime hun werk combineren met reizen. Het is een trend die niet iedereen zal aanspreken, maar waarvan ik verwacht dat hij de komende jaren nog groter gaat worden.

En zo gebeurde het dat freelancen geen doel op zich meer was, maar een middel om mijn droom waar te maken.

Wanneer je verlangen sterker is dan je angst

Inmiddels weet ik: Vaak stap je pas uit je comfortzone wanneer je verlangen sterker is dan je angst. Als ik iets graag genoeg wil dan doe ik het, hoe spannend en onzeker ook. Gelukkig maar, want hoe cliché het ook klinkt: buiten je comfortzone gebeuren echt de mooiste dingen.

Dat verlangen zorgde ervoor dat ik op het vliegtuig naar Nieuw-Zeeland stapte én het zorgde ervoor dat ik mijn baan opzegde en als freelancer aan de slag ging. Zonder een dikke spaarrekening waarop ik een jaar kon teren, zonder partner wiens salaris me in geval van nood kon onderhouden en zonder concreet plan voor hoe ik dat freelancen ging aanpakken.

RecruitWent interim recruitment en advies
Een droom die uitkomt: RecruitWent is ingeschreven bij de KvK!

Waarom ik ging freelancen zonder vangnet

Ieder rationeel denkend mens vindt dit vast idioot klinken. Of in ieder geval onverantwoordelijk. Ik begrijp dat. 😉 Gelukkig laat ik me vooral leiden door mijn gevoel en intuïtie. Dat deed ik onbewust als kind en tiener al en de laatste jaren ben ik steeds meer bewust mijn gevoel gaan volgen. Hoewel het me ook de nodige uitdagingen brengt, ben ik uiteindelijk altijd blij met de uitkomst!

Rationeel gezien was mijn situatie dus niet ideaal om te beginnen met freelancen. Wat had ik dan wel?

  1. Een ongelooflijk sterk verlangen om terug te gaan naar Nieuw-Zeeland en daar een aantal maanden te reizen en op afstand te werken. Werken als freelancer zou me de vrijheid geven om dat te doen en bovendien zou het me helpen mijn spaarrekening wat sneller te spekken.
  2. Een rotsvast vertrouwen in mijn veerkracht en optimisme dat ik dit avontuur tot een succes kan maken en altijd op mijn pootjes terecht kom. En succes kan voor mij ook betekenen dat ik erachter kom dat freelancen niets voor mij is. Dan is het in ieder geval een mooie les geweest!
  3. Een onwijs fijne werkgever die me wilde helpen bij mijn beslissing om te gaan freelancen en mijn eerste opdrachtgever wilde worden.

En die onzekerheid dan?

Als ik iets heel graag wil en het tegelijkertijd superspannend vind, speelt er altijd onzekerheid op. Dat is logisch, want ik sta op het punt om uit mijn comfortzone te stappen en hoe mooi het daarbuiten ook is, comfortabel is het meestal niet. 😉  Ik stel ik mezelf in zo’n situatie altijd dezelfde vraag:

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Toen ik in mijn eentje op reis ging naar Nieuw-Zeeland was voor mij het ergste dat kon gebeuren dat ik me enorm eenzaam zou voelen daar. Ik wist dat ik in dat geval eerder naar mijn familie in Christchurch kon gaan, of een eerdere vlucht naar huis kon boeken. Die wetenschap nam veel van de onzekerheid weg, want ik wist dat ik mijn worst-case-scenario vrij eenvoudig kon oplossen.

Dat geldt ook voor het freelancen. Het ergste wat in mijn ogen kan gebeuren is dat ik als freelancer niet genoeg verdien om van rond te komen. Als dat gebeurt zoek ik toch weer een baan in loondienst? Ik ben goed in mijn werk, heb een groot netwerk en de omstandigheden op de arbeidsmarkt zijn gunstig. Die baan vind ik wel als het zover komt, dus daar hoef ik me niet onzeker over te voelen.

Wanneer je verlangen sterker is dan je angst

Stel jezelf deze vraag bij een spannende beslissing

Ik herhaal hem nog maar eens: wat is het ergste dat kan gebeuren? Tenzij je een enorme doemdenker bent (of overweegt te bungee-jumpen boven een ravijn) kom je er bij het stellen van deze vraag bijna altijd achter dat zelfs je worst-case-scenario is op te lossen. Everything is figureoutable. En hoe groot is de kans dat die situatie zich daadwerkelijk voordoet?

Echt, stel jezelf deze vraag de volgende keer dat je voor een spannende beslissing staat. Het helpt mij om iedere keuze wat minder zwaar te maken en veel van de onzekerheid weg te nemen. Doe er je voordeel mee!

Hoe bevalt het freelancen nu?

Ik vind het super!! Ik weet dat ik pas net kom kijken en dat ik een luxe positie heb omdat mijn voormalige werkgever mijn eerste opdrachtgever was als freelancer. Die situatie heb ik zelf gecreëerd en daar ben ik heel dankbaar voor. De vrijheid die ik nu ervaar is ontzettend fijn en motiverend waardoor ik mijn werk met nog meer plezier én betere resultaten doe.

En dan zijn er die leuke side-projects waar ik mee bezig ben en waar ik binnenkort meer over zal vertellen. Op dit punt in mijn leven past het freelancen perfect bij me en ik ben superblij dat ik de sprong heb gewaagd! Twijfel jij over het nemen van een grote beslissing, of dat nu wel of niet freelancen is of iets anders? Let me know, ik denk graag met je mee!

PS: Volg je me al op Instagram? Daar deel ik in beeld en geluid mijn ervaringen over het freelancen, mijn Nieuw-Zeeland plannen en de uitdagingen die onderweg op mijn pad komen!

2 gedachten over “Wanneer je verlangen sterker is dan je angst

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.