Maak in 5 stappen je eigen vision board

Onlangs maakte ik mijn vision board voor 2019. Een groot stuk karton, volgeplakt met foto’s, illustraties en teksten die voor mij symbool staan voor de dromen (of moet ik zeggen ‘doelen’?) die ik dit jaar wil waarmaken. Als ik ernaar kijk, word ik helemaal warm vanbinnen en krijg ik zin om actie te ondernemen om dichter bij mijn doelen te komen. Wat mij betreft is dat waar een vision board voor bedoeld is: Het moet je een goed gevoel geven, en zin in de toekomst. Zin om te wérken aan je dromen en doelen!

Wat is een vision board nou eigenlijk, wat heb je eraan, en vooral: hoe maak je het? Ik leg het allemaal uit, inclusief een simpel en leuk stappenplan om jouw eigen vision board te maken. Maak in 5 stappen je eigen vision board!

Wat is een vision board?

Mede dankzij het boek ‘The Secret’ en de bijbehorende film (die staat op Netflix trouwens!) zijn vision boards steeds populairder geworden. Een vision board is kort gezegd een visuele voorstelling van jouw lievelingsleven. Het is jouw visie voor jezelf: het huis, de relaties en carrière die jij wilt, samen met alle andere aspecten die jouw leven compleet maken.

Wendy's Wondere Wereld - maak in 5 stappen je eigen vision board
Mijn vision board in the making!

Wat heb je nodig om jouw eigen vision board te maken?

Met deze stap kun je nu direct beginnen! Je hebt namelijk een stapel tijdschriften nodig, dus die kun je op het moment dat je deze blog leest al gaan verzamelen.

Naast tijdschriften heb je uiteraard ook een stuk karton, een schaar en lijm nodig. Of een magneetboard en magneten, of een ander oppervlak waarop je jouw knipsels kunt bevestigen. Met verf, stiften, glitters of wat je maar wilt gebruiken kun je jouw vision board een extra persoonlijke touch geven.

Het alternatief: een digitaal vision board

Misschien heb je dit onbewust al: je bureaublad op je laptop of de achtergrond op je telefoon zijn het perfecte digitale vision board! Met de gratis online tool Canva maak je gemakkelijk een collage van digitale afbeeldingen die passen bij jouw thema’s en intenties. Stel deze collage in als achtergrondafbeelding en klaar is je digitale vision board. Ook Pinterest is heel geschikt om een vision board te maken. Je kunt er zelf voor kiezen of je dat board openbaar maakt of afschermt voor bezoekers van je profiel.

Stap 1: Bepaal je setting

Ga je in je eentje aan de slag met je vision board of doe je dat liever samen met iemand? Ik sprak af met goede vriendin Shana om samen aan de slag te gaan aan haar eettafel. Met een enorme stapel tijdschriften tussen ons in begonnen we te knippen en te scheuren. Elke uitspraak, foto en illustratie die ons aansprak. We legden aan elkaar uit waarom we bepaalde afbeeldingen kozen en knipten zelfs teksten en foto’s voor elkaar uit. Dat was zo leuk om samen te doen! Het daadwerkelijk opplakken van mijn knipsels heb ik een paar dagen later thuis gedaan.

Als je je eventuele gezelschap hebt gekozen en klaar bent om aan de slag te gaan, dan kan het helpen om een sfeer te creëren die je dichter bij je gevoel en verlangens brengt. Fijne muziek, kaarsjes aan, kop thee erbij. Misschien wil je eerst mediteren of je favoriete kristallen om je heen verzamelen. Ieder z’n ding, doe wat voor jou prettig voelt.

Stap 2: Kies je thema

Natuurlijk is het leuk om direct te beginnen met het verknippen van tijdschriften, maar wacht daar nog heel even mee. Denk eerst eens na over het doel dat je hebt met dit vision board. Welke thema’s van je leven wil je erin verwerken? Je kunt je focussen op één onderwerp, bijvoorbeeld jouw droomhuis, de ultieme relatie of vakantiebestemmingen waar je naartoe wilt. Alles mag en alles kan, dat is juist zo leuk!

Eén thema? Waarom niet vier?

Je kunt ook kiezen voor een combinatie van doelen en dromen die je hebt voor dit jaar, de komende 5 jaar of zelfs voor de rest van je leven. In welk interieur voel je je thuis? Met wie woon je daar? Hoe ziet jouw ideale baan eruit? Hoeveel geld verdien je daarmee? Waar geef je dat geld aan uit? Wat voor relaties heb je met je gezin, familie of vrienden? Welke sport of hobby zou je het allerliefste beoefenen? Waarin wil je je verder ontwikkelen?

Je kunt opschrijven wat er bij je opkomt terwijl je nadenkt over thema’s die voor jou belangrijk zijn. Maar misschien heb je dat niet eens nodig. Ik merkte zelf bijvoorbeeld dat ik tijdens het zoeken naar afbeeldingen vanzelf werd aangetrokken tot foto’s, illustraties en teksten die pasten bij de intenties die ik had voor mijn vision board.

Stap 3: Vind je afbeeldingen en woorden

Modeglossy’s, kooktijdschrijften of interieurbladen; je weet zelf het beste welke bladen je nodig hebt. Voor mijn vison board bleek de Flow perfect te zijn, maar smaken verschillen natuurlijk.

Vergeet ook Pinterest niet, daar vond ik nog een aantal afbeeldingen die mijn vision board compleet maakten. Zoek ook eventueel een foto van jezelf op, dit board gaat ten slotte over jouw leven. Voor mijn vision board koos ik een selfie die ik maakte tijdens mijn reis in Nieuw-Zeeland zodat ik steeds weer herinnerd word aan de geweldige tijd die ik daar had.

Knip, scheur, en plak

Blader door de tijdschriften en scheur of knip alle afbeeldingen en woorden uit die passen bij je thema’s en intenties voor je vision board. Neem het niet te letterlijk en denk vooral niet te lang na; het gaat om het gevoel dat je krijgt bij het zien van een bepaalde afbeelding of het lezen van een uitspraak. Verzamel eerst alle knipsels, dat geeft je de mogelijkheid om afbeeldingen toch weg te laten en te knippen en schuiven hoe je ze gaat opplakken.

Plak je knipsels op. Dat hoeft niet perfect, een vision board hoeft niet esthetisch aantrekkelijk te zijn. Het gaat om het gevoel dat kijken naar het board je geeft, dat gevoel moet goed zijn.

Stap 4: Zet of hang je vision board op een plek waar je hem vaak ziet

Wanneer je vision board klaar is, geef je hem een mooie plek in je huis waar je hem regelmatig ziet. Je slaapkamer, werkkamer, toilet, waar je maar wilt. Je vision board is een visuele reminder aan jouw doelen en intenties. Steeds als je erlangs loopt word je -bewust of onbewust- herinnerd aan datgene wat jij graag wilt doen of bereiken in je leven, en hopelijk aangezet tot acties in de juiste richting.

Mijn vision board heeft een mooie plek in mijn keuken gekregen, zo zie ik hem telkens als ik de keuken binnenloop. Ik probeer er elke dag even met aandacht naar te kijken, al is het maar een minuut. Ik word er vrolijk van omdat ik zoveel mooie beelden zie en inspirerende quotes lees, hopelijk heeft jouw vision board dat effect ook op jou!

Wendy's Wondere Wereld - maak in 5 stappen je eigen vision board
Het eindresultaat: mijn vision board voor 2019

Stap 5: Sit back and relax?

En nu? Gewoon afwachten tot je dromen uitkomen?

Dat kun je zeker proberen, ik weet dat het voor veel mensen heeft gewerkt. Ik denk dat dat komt omdat je vision board je steeds herinnert aan wat je graag wilt bereiken en dat je daardoor gemakkelijker kansen spot die je dichter bij je doel(en) brengen. Persoonlijk oefen ik graag wat meer invloed uit en onderneem ik acties om mijn dromen stap voor stap tot werkelijk te maken. En mijn vision board herinnert me elke dag weer waar ik het voor doe, wat mijn grote droom is op dit moment.

Ook een optie: verstop je vision board en vergeet hem

Ik ken verschillende verhalen van mensen die een vision board maakten dat vervolgens achterin een kast belandde en dat ze jaren later tijdens het opruimen terugvonden. Toen ze ernaar keken, realiseerden ze zich dat veel op hun board inmiddels waarheid was geworden! Ze stonden op het punt om te verhuizen naar hun droomhuis, hadden die geweldige reis gemaakt waar ze van droomden en hadden de sportauto die ze er destijds -meer voor de grap dan iets anders- hadden opgeplakt.

Hoe het mogelijk is? Wie de Wet van Aantrekking (Law of Attraction) kent, kan zich er wel iets bij voorstellen: Zodra je een wens of intentie uitspreekt of zelfs maar denkt (of in dit geval op je vision board plakt), wordt deze het universum in gestuurd en is het een kwestie van tijd voor het waarheid wordt. Je kunt het ook toeval noemen als je je daar prettiger bij voelt. 😉

En ook als je niet gelooft in de Wet van Aantrekking dan kan je vision board nog steeds een reminder zijn van je doelen waardoor je -bewust of onbewust- stappen zet die je dichterbij je doelen brengen.

Wendy's Wondere Wereld - maak in 5 stappen je eigen vision board
Deze quote geeft mij, steeds als ik hem lees, weer een wake-up call!

Nu kun jij het ook: maak in 5 stappen je eigen vision board

Hopelijk heb ik je met dit stappenplan geïnspireerd om ook een vision board te maken! Met welke thema’s ga jij aan de slag? Mijn vision board bevat thema’s en intenties voor het jaar 2019: ik heb een grote droom die ik binnenkort online zal delen. Als je mijn board bekijkt dan heb je misschien al een idee waar die droom over gaat.

Ik wens je veel plezier met het maken van jouw vision board en zou het super vinden als je het resultaat met me deelt!

Wendy's Wondere Wereld - Maak in 5 stappen je eigen visionboard

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.