Je bent nooit te oud om te doen waar jij blij van wordt

Laat jij je weleens tegenhouden door verwachtingen van jezelf of anderen? Wat wil jij graag doen, maar doe je niet omdat je vindt dat je er te oud/serieus voor bent? Of -erger nog- omdat anderen dat vinden? Omdat het ‘niet hoort’? Lees dan verder, want ik heb nieuws voor je: je bent nooit te oud om te doen waar jij blij van wordt.

Lekker met de meiden naar Lowlands

Eerder deze maand was ik met 3 vriendinnen op Lowlands festival. We dansten, zongen, lachten, dronken en hadden de leukste gesprekken met elkaar en andere festivalgangers die we ontmoetten. Het was onwijs gezellig en de sfeer was fantastisch!

Lekker met de meiden naar Lowlands festival - nooit te oude om te doen waar jij blij van wordt
Zaterdag was er wat modder, maar niets wat een stel regenlaarzen niet konden fixen!

En dan te bedenken dat ik vorig jaar pas voor het eerst naar Lowlands ging. Daarvoor dacht ik namelijk jarenlang dat ik te oud was om hutje mutje in een tentje op zo’n brakke camping te staan en voor de korte nachten en de drukte van zo’n enorme menigte. Die tijd had ik wel een beetje gehad toch?

Toegegeven: in een tentje heb ik niet geslapen. Wij sliepen namelijk op de Glamping. Basic houten hutjes met stapelbedden erin en wat meer ruimte om je heen. Ontzettend overpriced, maar net iets minder oncomfortabel. Volgens sommigen is het niet de ‘echte’ Lowlands experience, maar dat kan me niets schelen. Voor mij is het de ideale experience!

Weer wat geleerd: je leven is niet voorbij op je 35ste!

Maandagochtend pakten we onze spullen in voor de autorit terug naar Utrecht. Terugdenkend aan alle ervaringen van de afgelopen dagen besefte ik me die ochtend dat ik als kind of tiener nooit had kunnen bedenken op mijn 35ste nog zo’n partyweekend met vriendinnen mee te maken. 35 jaar klonk toen zo oud, dan kon toch je onmogelijk nog met vriendinnen naar festivals gaan?

Het fascinerende aan ouder worden vind ik dat de grens van ‘oud’ met je mee schuift. Wat blijkt: op je 35ste kun je nog prima naar festivals. Je kunt het ook niet doen, als je festivals haat bijvoorbeeld. Je bent namelijk nooit te oud om te doen waar jij blij van wordt!

Iets doen, kan dus ook betekenen dat je besluit om lekker thuis op de bank te zitten met man en kids. Als dat je gelukkig maakt, dan doe je dat. De wetenschap dat je de keuze hebt, of je nou 25, 35 of 65 bent, daar gaat het mij om.

Lowlands 2019 - Tame Impala - Wendy's Wondere Wereld - nooit te oud om te doen waar jij blij van wordt
Tame Impala was de spectaculaire afsluiter op zondagavond

Wat doe jij nog steeds waarvan je als kind dacht daar nu te oud voor te zijn?

Ik schreef hier ook iets over op Instagram en stelde de vraag:

“wat doe jij als dertiger nog steeds waarvan je als kind dacht dat je daar nu te oud voor zou zijn?”

En ik kreeg daar zulke leuke reacties op! Je kunt als dertiger bijvoorbeeld nog héél blij worden van enge achtbanen in pretparken, zwoele salsafeestjes, Samson & Gert kijken en schommelen!

Maar wat doe je als je ouders/vrienden/partner je keuze afkeuren? En dan heb ik het niet over een weekendje Lowlands of op een schommel springen want ik ga er van uit dat die zich niet bemoeien met zo’n beslissing. Dat hoop ik tenminste.

Vinden ze dat het tijd wordt voor een serieuze relatie? Dat je actief moet deelnemen aan de whatsappgroep van school die overloopt van de Luizenmoeder-achtige taferelen? Dat het raar is om op deze leeftijd te beginnen met kunstschaatsen? Of dwarsfluitles?

Dat het onverantwoord is om die soloreis te maken waar je van droomt? Dat je toch echt naar de verjaardag van ome Harry die altijd je naam vergeet hoort te gaan? Of erger: Dat je ome Harry moet uitnodigen op je bruiloft omdat dat zo hoort?

Lowlands 2019 - Wendy's Wondere Wereld - nooit te oud om te doen waar jij blij van wordt
Na regen komt (verblindende) zonneschijn!

Voor wie leef jij je leven?

Ik begrijp dat het soms lastig is om tegen de verwachtingen van je omgeving in te gaan. Je wilt ten slotte niemand teleurstellen of voor het hoofd stoten. Maar vraag jezelf eens af: voor wie leef jij je leven? Leef je dat voor je ouders? Je vrienden? De moeders op school? Als je nu ‘ja’ denkt, dan kan ik alleen maar zeggen: Hou daar eens mee op!

Je hebt één leven. ÉÉN LEVEN MAAR. Wil je je schaarse tijd in dit leven echt besteden aan het pleasen van anderen? Aan het voldoen aan hun verwachtingen? Alsjeblieft, je verdient echt meer dan dat. Niet alleen word je daar gelukkiger van, ik ben er van overtuigd dat je daarmee een leuker mens wordt voor je omgeving. Want je kunt er pas echt voor anderen zijn als jij happy bent met jezelf en het leven dat je leidt.

Dus wat ga je doen?

Dus is er iets wat jij graag wit, maar niet doet omdat het niet is zoals ‘het hoort’? Omdat je vindt dat je er te oud voor bent? Te jong? Of omdat je moeder bent? Of juist geen moeder? Probeer dan eens al die bezwaren los te laten en tóch te doen waar jij blij van wordt. Je eigen weg te bewandelen. Je verdient het!

PS: Volg je me al op Instagram? Daar deel ik in beeld en geluid mijn ervaringen over het volgen van mijn eigen pad en de uitdagingen die ik daarbij tegenkom!

Eén gedachte over “Je bent nooit te oud om te doen waar jij blij van wordt

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.