5 Redenen waarom alleen reizen op je bucketlist moet staan

Twijfel jij nog of alleen reizen wel zo leuk is? Na het lezen van deze vijf redenen (én extra tips) zet jij alleen reizen ook op je bucketlist!

Afgelopen najaar ging ik voor het eerst alleen op reis, en wat voor één: Ruim drie weken reisde ik in mijn eentje door Nieuw-Zeeland! Ik vond het van tevoren best spannend om alleen te gaan reizen, je hebt ten slotte geen garantie dat je het leuk zult vinden. Gelukkig pakte het voor mij goed uit: Ik heb mijn ogen uitgekeken in dit fantastische land, voelde me vrijer dan ooit, ontmoette fascinerende mensen en gaandeweg leerde ik mezelf ook nog beter kennen.

Voor mij was in mijn eentje reizen een eerzame en onvergetelijke ervaring die ik iedereen gun. Twijfel jij nog of alleen reizen wel zo leuk is? Na het lezen van deze vijf redenen (en vijf extra tips!) durf je het wel aan!

1: Je leert jezelf beter kennen

Wanneer je alleen reist heb je altijd één reisgenoot, namelijk jezelf. Wat voor reisgenoot ben jij voor jezelf? Ben je initiatiefrijk of afwachtend? Voel je je relaxed of schiet je snel in de stress? Bereid je je reis voor tot in de puntjes of boek je alleen een ticket en regel je de rest ter plekke? Hoe ga je om met onverwachte gebeurtenissen die je reisplan omgooien? En vooral: word je een beetje blij van je eigen gezelschap?

Dit aspect vond ik best spannend toen ik besloot om in mijn eentje naar Nieuw-Zeeland te gaan. Zelfs als je -net als ik- in je eigen vertrouwde omgeving geen moeite hebt met alleen zijn, kun je dat heel anders ervaren als je in een ander land bent. En het lastige is: je kunt van tevoren simpelweg niet weten hoe je je voelt als je met jezelf bent opgescheept aan de andere kant van de wereld. Er is maar één manier om erachter te komen, en dat is door te gaan.

Wendy's Wondere Wereld - 5 redenen waarom alleen reizen op je bucketlist moet staan
Zo zag ik eruit op elke foto die in Nieuw-Zeeland van me gemaakt werd: Met een gelukzalige grijns op mijn gezicht.

Ik besloot: deze ervaring wordt hoe dan ook een les voor me

Voor mijn vertrek besloot ik: Deze ervaring wordt hoe dan ook een les voor me. Natuurlijk was er een kans dat ik me eenzaam zou voelen zo ver van mijn vertrouwde omgeving, familie en vrienden. Onveilig misschien zelfs. In dat geval zou ik leren dat alleen reizen (op dit moment) niet bij mij past, maar dan had ik het in ieder geval wel geprobeerd.

De optimist in mij bekeek de situatie liever van de andere kant: Ik voel me op mijn gemak in mijn eigen gezelschap, verveel me nooit als ik alleen ben, en als het alleen reizen me goed zou bevallen dan zou er -letterlijk- een wereld voor me open gaan. Nu staan er namelijk nog landen en steden op mijn verlanglijstje waar ik nog niet naartoe ben geweest omdat ik bijvoorbeeld niet wist met wie ik kon (en wilde) gaan. Als alleen reizen in Nieuw-Zeeland een positieve ervaring werd, dan kon ik ook alleen reizen naar New York, Bali en al die Europese steden die ik graag wil ontdekken.

Ik verheugde me op het alleen reizen, en terecht!

Toen ik eenmaal besloot om alleen op reis te gaan, begon ik daar ook echt naartoe te leven. Ik ging er als vanzelf naar uitkijken om tijd alleen door te brengen, wat meer in mezelf te keren en stil te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat je in stilte nieuwe inzichten vindt en antwoorden krijgt op vragen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestonden. Binnenkort zal ik een blog schrijven over de inzichten en antwoorden die ik vond in Nieuw-Zeeland.

Tip: Probeer je (eerste) solo-reis als een leerzame ervaring te zien. Je zult jezelf beter leren kennen en dat is -ongeacht wat je over jezelf leert- altijd waardevol.  

2: Je hoeft met niemand rekening te houden

Ik begon mijn vakantie in oktober 2018 in Singapore. Samen met drie van mijn beste vriendinnen bezochten we een vriendin die daar al een aantal jaar woont. We hebben fantastische dagen gehad met elkaar waarbij we genoten van het tropische klimaat, waanzinnig lekkere eten en de Singaporese cultuur en natuur. Ik had mezelf geen beter begin van mijn vakantie kunnen wensen!

Met de nodige tranen nam ik dan ook afscheid van mijn vriendinnen toen het voor mij tijd was om het vliegtuig naar Auckland te nemen. Door ons drukke schema had ik amper tijd gehad voor zenuwen (mooi!), maar eenmaal in het vliegtuig voelde ik me toch lichtelijk nerveus. Gelukkig had ik een hotel geboekt voor de eerste nacht en wist ik precies hoe ik daar vanaf het vliegveld moest komen.

Vanaf nu kan ik alles doen waar ik zin in heb

Na een welverdiende nachtrust genoot ik van mijn eerste Nieuw-Zeelandse ontbijt en realiseerde ik me: Vanaf nu kan ik alles doen waar ik zin in heb. Zonder overleg met reisgenoten, zonder me bezwaard te hoeven voelen. Ik bepaal mijn tempo, mijn activiteiten, mijn bestemming, mijn vervoer, alles! Ik kan je vertellen dat ik dat zo’n bevrijdende gedachte vond!

Wat daar zeker bij meespeelde was een hardnekkige beenblessure waar ik mee kampte en die me behoorlijk beperkte in mijn fysieke mogelijkheden. Lange hikes waren daardoor helaas geen optie. Iets wat ik voor mezelf al superjammer vond, maar waar ik een eventuele reisgenoot ook niet mee had willen belasten.

Zal ik vandaag een berg beklimmen of wijn drinken?

En zo kwam het dat ik op mijn tweede en tevens laatste dag in Auckland besloot om niet te wandelen naar de bekende tourist spot Mount Eden, maar om in plaats daarvan de ferry naar het idyllische Waiheke island te nemen voor een dag strandhangen, wijn drinken en oesters eten. Terugkijkend op mijn reis vind ik dat nog steeds één van de beste beslissingen die ik heb gemaakt. 🙂

Wendy's Wondere Wereld - 5 redenen waarom alleen reizen op je bucketlist moet staan.
In plaats van Mount Eden te beklimmen, besloot ik naar de prachtige wijnboerderijen op Waiheke island te gaan.

Soms vond ik het trouwens wel lastig om alle beslissingen alleen te moeten nemen: Wat was bijvoorbeeld de meest praktische route en vervoerswijze over het zuidereiland en welke highlights moest ik kiezen? Ik kan me voorstellen dat al die keuzemogelijkheden een beetje verlammend kunnen werken, probeer er dus niet te zwaar aan te tillen! Ik besloot dat ik geen verkeerde keuze kon maken: Nieuw-Zeeland is zo waanzinnig mooi, dus iedere route is adembenemend en iedere highlight is de moeite waard. Ik kon niet het hele land zien in drie weken, dus het had geen zin om te haasten. Ik koos ervoor een aantal highlights te bezoeken en daar ook echt de tijd voor te nemen.

Tip: bedenk van tevoren welke aanpak bij je past. Stippel je je volledige reis al uit en boek je je vervoer en accommodaties alvast? Of maak je een globaal plan en besluit je ter plekke wat goed voelt? Er is geen goede of foute aanpak, kies wat het beste bij jou past. Je hoeft geen rekening te houden met medereizigers, dit is je kans om jouw droomreis te plannen!

3: Je ervaart alles bewuster

Dit besef verraste mij tijdens mijn reis: Wanneer je alleen reist, ben je je veel bewuster van alles en iedereen om je heen. Ik ervoer dit vooral onderweg, tijdens de Intercity-busreizen tussen de verschillende plekken die ik bezocht bijvoorbeeld. Onderweg zag ik bergen, bossen, meren, ontelbare schapen en hun lammetjes en picknicktafels op de adembenemende locaties. Natuurlijk kletste ik ook met mijn medepassagiers, maar als er niemand naast me zat deed ik niets liever dan zo veel mogelijk van dit geweldige land in me opnemen.

Voor iemand die zo graag en veel praat als ik was het een openbaring om te ervaren dat ik zo kon genieten van stilte. En tegelijkertijd merkte ik dat ik al het moois om me heen al snel uit het oog verloor wanneer ik met anderen aan de praat raakte. Nadat ik me dat realiseerde koos ik ervoor om tijdens de tours af en toe een rustig plekje op te zoeken zodat ik alles om me heen bewuster in me kon opnemen.

Alleen eten kan ongemakkelijk zijn, maar heeft ook voordelen

Hetzelfde geldt voor eten en drinken trouwens. Natuurlijk is het even wennen om in je eentje een koffietentje of restaurant binnen te lopen, maar ik ben het wel gaan waarderen. In Wellington was bijvoorbeeld een cafeetje waar ze superlekkere taartjes serveerden. Genietend van de koffie en taart bekeek ik de voorbijgangers en schreef ik mijn ervaringen van de afgelopen dagen op in een notitieboekje. En toen ik op Waiheke island een luxe lunch met bijpassende wijn bestelde met uitzicht over de glooiende heuvels vol wijnranken deed ik mijn uiterste best om de omgeving in me op te nemen en te genieten van iedere hap en slok die ik nam.

Ik vond het heel fijn om tussendoor steeds even stil te staan bij alle indrukken en ervaringen, zo maakte ik ook weer ruimte voor nieuwe avonturen.

Tip: Gebruik alleen reizen in je voordeel en kies ervoor om je bewuster te zijn van alles wat je ziet, voelt en proeft.

Wendy's Wondere Wereld - 5 redenen waarom alleen reizen op je bucketlist moet staan
Tijdens de dagtour naar Doubtful Sound ontmoette ik gezellige medereizigers én zocht ik de rust op om de omgeving te zien (en wat selfies te maken ;-))

4: Het is empowering

Hier verheugde ik me van tevoren misschien wel het meeste op: alleen reizen is waanzinnig empowering. Je zelfvertrouwen krijgt een enorme boost als je ontdekt dat je je ontzettend goed redt in je eentje in een vreemd land en er ook nog plezier in hebt! Het is gewoon behoorlijk stoer als je de tijd, vrijheid, het geld en het lef hebt om in je eentje de wereld te ontdekken.

Begin klein en maak een solo-stedentrip

Heb je geen geld of tijd voor een verre reis? Of vind je het (nog) te spannend om alleen op reis te gaan? Trakteer jezelf dan eens op een dag of weekend naar een toffe Nederlandse stad, naar de sauna of in de natuur, net waar je behoefte aan hebt. Want ook tijdens een paar uur in je eentje op de Veluwe kun je genieten van de natuur en je eigen gezelschap.

Als je net als ik voor een langere reis kiest, dan kan het helpen om te kiezen voor een bestemming waar je écht heel graag naartoe wilt. Ik droomde al jaren van een vakantie naar Nieuw-Zeeland en doordat ik me zo verheugde op die bestemming voelde ik amper zenuwen over het hele alleen reizen. Bovendien wist ik: zelfs al besluit ik hierna nooit meer alleen op reis te willen, ik heb in ieder geval mijn droomland gezien.

Tip: Je hoeft niet direct naar de andere kant van de wereld te vliegen zoals ik deed, maar kies wel een bestemming waar je écht heel graag naartoe wilt.

5: Je maakt nieuwe vrienden

Voor wie nu denkt dat ik die drie weken in Nieuw-Zeeland als een kluizenaar heb geleefd: Dat valt alles mee! Je ontmoet namelijk heel veel mensen als je alleen reist! Vooral tijdens de lange busreizen tussen de verschillende bestemmingen heb ik leuke en interessante gesprekken gehad, maar ook op de tours die ik boekte en in de hostels waar ik sliep.

Zo ontmoette ik in de bus naar Wellington een Nederlandse vader die met zijn twee tienerdochters een aantal van de bekende Great Walks ging doen (ik kwam ze in totaal op drie verschillende plekken tegen, zo toevallig!), ging ik in Queenstown naar een Halloween-feest met een Amerikaanse en keek ik een All Blacks rugbywedstrijd met andere Amerikanen en hikete ik met een Londens stel door het Abel Tasman National Park.

Wees benaderbaar en maak vrienden voor het leven (of niet)

Het klopt echt wat ze zeggen: als je alleen reist heb je meer aanspraak. En natuurlijk moet je er zelf ook een beetje je best voor doen, want als jij bijvoorbeeld de hele busreis met je koptelefoon op uit het raam kijkt kom je niet echt benaderbaar over. Dat is tegelijkertijd ook het fijne van alleen reizen: je kunt contact zoeken met anderen wanneer jij daar behoefte aan hebt, maar het moét niet.

Heb ik vrienden voor het leven gemaakt? Nee, maar daar was ik ook niet naar op zoek. Heb ik veel interessante medereizigers ontmoet? Absoluut! En ook als je wel op zoek bent naar langdurige vriendschappen dan geloof ik dat je die kunt vinden als je alleen op reis bent. Zeker met alle social media is het heel laagdrempelig om contact te houden met je nieuwe vrienden uit andere landen.

Tip: Wees open naar anderen en ze vertellen je de mooiste verhalen.

Wendy's Wondere Wereld - 5 redenen waarom alleen reizen op je bucketlist moet staan
De oesters en wijn op Waiheke island waren het eerste hoogtepunt van mijn reis door Nieuw-Zeeland.

Ga jij binnenkort alleen op reis?

Tot zover mijn vijf redenen waarop alleen reizen op je bucketlist moet staan, inclusief vijf tips om het je nog wat makkelijker te maken. Heb ik je enthousiast gemaakt? Of heb je toch nog twijfels? Let me know! Ben jij een doorgewinterde solo-traveler en heb je tips voor newbies? Deel ze in de comments of op mijn social media kanalen!

6 gedachten over “5 Redenen waarom alleen reizen op je bucketlist moet staan

 • 12 januari 2019 om 14:52
  Permalink

  Mooi geschreven Wendy en kan me heel goed voorstellen dat je nog een keer terug wil. Doen!
  XXX

  Beantwoorden
  • 13 januari 2019 om 16:15
   Permalink

   Dankjewel Jolanda! Het plan is om eind dit jaar alweer terug te gaan 🙂 XX

   Beantwoorden
 • 13 januari 2019 om 21:12
  Permalink

  Hoi Wendy,

  Als enthousiaste soloreiziger herken ik veel van wat je schrijft. De vrijheid, de rust en het intenser ervaren van je omgeving. Voor mij komen hier nog twee belangrijke redenen bij. Ten eerste het schrijven van reisverhalen. Ik heb het vaak genoeg geprobeerd, maar het lukt gewoon niet als ik een reisgenoot heb. Hoogop wat aantekeningen waaruit ik achteraf dan weer het verhaal moet zien te reconstrueren. Het wordt gewoon nooit zo goed als wanneer ik onderweg elke dag een paar uurtjes de tijd heb om er aan te besteden.
  Ten tweede de sportieve prestatie. Op reis wil ik graag de grenzen van mijn kunnen opzoeken – ik reis op de fiets – en dat is lastig als je met z’n tweeën bent. Er is dan altijd iemand die zich moet inhouden. Nou is dat lang niet altijd een probleem, zeker niet wanneer je verliefd bent op je reisgenoot. Maar ik heb nu eenmaal de behoefte om af en toe het beste uit mezelf te halen en een lange tocht te fietsen waarbij alleen mijn eigen kunnen de grens is.

  Dank voor je blog,
  Walter

  Beantwoorden
  • 15 januari 2019 om 13:25
   Permalink

   Hoi Walter, wat leuk om te lezen dat jij het soloreizen ook zo gaaf vindt! En mooi dat het je de tijd geeft om je hobby’s uit te oefenen. Bedankt voor je reactie!

   Beantwoorden

Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.