Terugblik: mijn jaar in 5 levenslessen

December is voor de meesten van ons een maand van terugkijken. Wat heb ik het afgelopen jaar gedaan en meegemaakt? Hoe ben ik gegroeid? Voor mij persoonlijk was 2016 een geweldig jaar! In deze blogpost beschrijf ik mijn jaar in 5 levenslessen die je misschien ook (her)kent.

Mijn jaar in 5 levenslessen - Wendy's Wondere Wereld blog - terugblik 2016

Waarom ik terugkijken belangrijk vind

4 december 2016 was het exact twee jaar geleden dat ik mezelf ziekmeldde op mijn werk. De conclusie van de bedrijfsarts was dat ik overspannen en oververmoeid was en heel hard richting een burn-out ging. Het bleek het begin van een zware en tegelijkertijd leerzame periode van herstel.

Het goede nieuws is dat ik er sterker uit kwam. Gelukkiger ook. Ik schreef deze blogpost over hoe ik in 2015 een betere versie van mezelf werd.

Sinds die tijd kijk ik veel bewuster terug. Niet alleen in december, maar iedere dag. Ik sta stil bij wie ik een jaar geleden was, een maand geleden zelfs. Ik zoek naar iets waarin ik gegroeid ben, een les die ik heb geleerd. Het mooie is: als je daar bewust op terugkijkt dan vind je altijd iets om trots op te zijn. 🙂

Mijn jaar in 5 levenslessen:

You are responsible for your own happiness - quote - mijn jaar in 5 levenslessen - Wendy's Wondere Wereld blog

1: You are responsible for your own happiness

Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk laten we ons geluk vaak afhangen van anderen. Ik heb dat ook jarenlang gedaan zonder dat ik me ervan bewust was.

De afgelopen twee jaar ben ik me gaan beseffen ik dat ik mijn geluk grotendeels zelf in de hand heb! Ik creëer het leven waar ik gelukkig van word. Met een fijn huis. Met een uitdagende baan. Met mensen om me heen die me liefde, waardering en energie geven.

Mijn leven is niet perfect hoor, maar waarom wachten met gelukkig zijn tot je het ‘perfecte leven’ hebt? Toen ik in mijn eentje mijn huis kocht vond mijn omgeving dat in eerste instantie vreemd. Want wat ik ineens de liefde van mijn leven zou ontmoeten en diegene ook een koophuis had? Wat als, wat als..?

Ik begreep hun twijfel, maar legde uit dat ik zulke keuzes niet in de wacht ga zetten of laat afhangen van een mogelijke nieuwe liefde in mijn leven. Ik wilde een huis kopen, een plek die helemaal van mezelf was. Waarom wachten? Al wil ik er over een jaar weer weg, dan verhuur of verkoop ik het toch?

Ik geniet van mijn leven zoals het nu is, wetende dat het alleen maar beter en leuker kan worden. 🙂

Life is what happens to you while you're busy making other plans - John Lennon quote - mijn jaar in 5 levenslessen - terugblik 2016 - Wendy's Wondere Wereld blog

2: Life is what happens to you while you’re busy making other plans

Ik gaf mezelf een aantal doelen voor dit jaar en deed er vervolgens niets aan om ze te bereiken. Op één doel na vond ik ze blijkbaar niet belangrijk genoeg. Wat dat belangrijkste doel was? Het kopen van een huis. De beste beslissing van dit jaar, ik ben er nog steeds waanzinnig blij mee!

Terwijl ik me in het voorjaar voorbereidde op een periode van klussen en verhuizen die in juni zou gaan plaatsvinden verraste het leven me met twee geweldige gebeurtenissen: Mijn rode kater Rossi kwam na 2 jaar bij mijn ex te zijn geweest weer bij me wonen en ik kreeg een andere baan aangeboden door mijn werkgever.

Wendy's Wondere Wereld - terugblik 2016
Blij meisje: 1 juni was de overdracht van mijn appartement!

Nu woon ik dus in mijn heerlijke huis met niet één maar twee superlieve katten en heb ik een baan als recruiter die me meer werkplezier geeft dan ik ooit heb gehad!

Plan jij graag vooruit en stel je doelen voor jezelf? Vooral doen, maar laat je ook verrassen door al het moois dat het leven op je pad gooit.

If you can't do anything about it then let it go - quote - mijn jaar in 5 levenslessen - terugblik 2016 - Wendy's Wondere Wereld

3: If you can’t do anything about it, let it go. Don’t be a prisoner to things you can’t change

Dit is een lastige voor me, want ik ben een behoorlijke controlfreak. 😉 Toch probeer ik ernaar te leven, bijvoorbeeld in de relaties met mensen om me heen en op mijn werk.

Op mijn werk probeer ik soms situaties en mensen te beïnvloeden die buiten mijn cirkel van invloed vallen. Wat vervolgens niet lukt natuurlijk. Ik bereik daarmee dus niet mijn doel en raak bovendien teleurgesteld of zelfs gefrustreerd.

Dat wil ik niet, want het helpt me niet. Dus werk ik hard om een succes te maken van datgene waar ik wél invloed op heb en signaleer ik hier en daar issues waar anderen iets aan kunnen doen. Doen ze dat niet? Jammer, maar niet mijn probleem.

Dat loslaten lukt niet van de ene op de andere dag, dat kost tijd. Dit jaar heb ik er bewust op geoefend en het gaat steeds beter! Ik kan het iedereen aanraden om te proberen je minder druk te maken om zaken waar je geen invloed op hebt.

Your mind is a powerful thing - quote - mijn jaar in 5 levenslessen - terugblik 2016 - Wendy's Wondere Wereld blog

4: Your mind is a powerful thing. When you fill it with positive thoughts, your life will start to change

Ik ben een optimist. Altijd al geweest, in grote lijnen tenminste. Ondanks mindere periodes in mijn leven wist ik altijd wel dat het goed zou komen. Zelfs als ik nog geen idee had van wat in die specifieke situatie dan ‘goed’ was.

Ik merk dat ik sinds ik overspannen raakte steeds optimistischer ben geworden. Misschien soms zelfs op het irritante af, maar dat kunnen mensen in mijn omgeving beter beoordelen. 😉

Irritant of niet, ik ben er trots op! Ik kreeg onlangs in een week tijd van drie verschillende mensen een compliment over mijn positieve houding. Dat dat aanstekelijk werkt. Inspirerend zelfs! Dat is mijn doel niet, maar ik vind het fijn als ik een ander kan opbeuren door te zijn wie ik ben.

Het grappige is dat het leven steeds leuker wordt naarmate ik positiever ga denken! Ik kom in een soort positieve flow waarbij positieve gebeurtenissen me ‘belonen’ voor mijn positieve mindset. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar wie heeft gelezen over The law of Attraction (wet van de aantrekkingskracht) herkent het wel. Misschien schrijf ik daar binnenkort eens een blogpost over, ik vind het namelijk een mateloos interessant onderwerp!

Ik heb een aantal trucjes om dat positieve gevoel vast te houden voor mezelf, daar schreef ik vorig jaar deze blogpost over. Misschien heb je er ook iets aan!

Sometimes youre not given what you want because something better is planned for you instead - quote - mijn jaar in 5 levenslessen - terugblik 2016 - Wendy's Wondere Wereld blog

5: Sometimes you’re not given what you want because something better is planned for you instead

Deze les heeft zichzelf al vaak aan me bewezen, ook dit jaar. Mijn huizenjacht is er een goed voorbeeld van. Ik had al een aantal huizen bezichtigd toen ik een leuke bovenwoning vond in dezelfde buurt als waar ik hiervoor woonde. Veel vierkante meters, betaalbaar, keurig onderhouden, een prima koop dus!

Ik bracht een bod uit… en werd direct overboden. Klaar. Weg huis. Dat vond ik jammer, maar niet voor lang. Ik realiseerde me namelijk dat als dit huis het niet werd, er blijkbaar ergens een nóg leuker huis op mij wachtte.

Dat klopte, want korte tijd erna bekeek ik samen met mijn ouders een tof appartement aan de rand van het centrum en ik was direct verliefd. Ik stond in de overvolle, rommelige woonkamer en wist: hier ga ik wonen. Dat is nu dus mijn huis!

Rossi de rode kater - Wendy's Wondere Wereld - mijn jaar in 5 levenslessen - terugblik 2016
De verrassing van 2016: deze knapperd kwam weer bij me wonen!

Ook in andere aspecten van mijn leven pas ik deze les toe. Met daten bijvoorbeeld. Werkt het niet met die ene leuke man die ik heb ontmoet? Jammer, maar dan is er dus ergens een man die nog leuker is en die beter bij mij past. En tot het zover is vermaak ik mezelf prima, mijn geluk is ten slotte niet afhankelijk van anderen! 😉

Het lastige is soms dat je op dat moment niet weet wát voor iets beters je te wachten staat. Dat merk je namelijk pas als het zover is. En soms wordt je geduld in de tussentijd flink getest.

Kijk zelf eens terug naar situaties waarin je niet kreeg wat je wilde. Kwam er uiteindelijk iets (of iemand!) beters voor in de plaats? Of wacht je nog op dat moment?

Dit was mijn jaar in 5 levenslessen

Tot zover mijn terugblik op 2016. Ik vond (en vind!) het een geweldig jaar waarin ik veel mooie en leuke dingen heb meegemaakt en geleerd. Nog even en dan begint 2017. Een nieuw jaar vol nieuwe kansen en ervaringen, ik heb er zin in!

Tot die tijd verheug me op de laatste dagen van december waarin ik superveel leuke dingen heb gepland.

Herken je wat van de inzichten die ik dit jaar heb gekregen? Wat was de belangrijkste levensles die jij dit jaar hebt geleerd?

4 thoughts on “Terugblik: mijn jaar in 5 levenslessen

  1. You go babe. Ik kan nog wel ene lesje leren uit nummertje 3 en 4 (en 10 hehe). En ik heb het nooit gek gevonden dat je in je eentje een huis ging kopen hoor, tof juist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *